whatsapp 



Site Yönetimi
Hava Durumu

Özel İletişim Vergisi Genel Tebliği

31 Aralık 2017 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 30287 Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

(SERİ NO: 16)

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, 13/7/1956 tarihli ve 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 39 uncu maddesinin ve 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun geçici 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 6802 sayılı Kanunun 39 uncu maddesinin uygulanmasına ilişkin açıklamalar ile Eğitimde Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) Projesi kapsamında uygulanacak özel iletişim vergisi (ÖİV) istisnasına ilişkin açıklamaları kapsamaktadır.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ, 6802 sayılı Kanunun 39 uncu maddesinin yedinci fıkrası ile 3065 sayılı Kanunun geçici 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine dayanılarak hazırlanmıştır.

Ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapılan satışlarda ÖİV matrahı

MADDE 4 – (1) 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi (KDV) Genel Uygulama Tebliğinin (III/A-4.6.) bölümünde, bütün ön ödemeli elektronik haberleşme hizmetlerinin özel matrah şekline göre vergilendirileceği, bu kapsamda, mobil elektronik haberleşme işletmecileri tarafından ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapılan TL satışları ile sabit telefon hizmeti sunmaya yetkili işletmeciler tarafından yapılan arama kartı satışlarına ilişkin KDV’nin distribütör ve bayi karlarına isabet eden KDV’yi de ihtiva edecek şekilde mobil elektronik haberleşme işletmecileri ve sabit telefon işletmecileri tarafından ön ödemeli satışların yapıldığı dönemde beyan edileceği belirtilmiştir.

(2) 6802 sayılı Kanunun 39 uncu maddesinin dördüncü fıkrasında, ÖİV'nin matrahının, katma değer vergisi matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül ettiği; beşinci fıkrasında, bu maddede hüküm bulunmayan hallerde, 3065 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

(3) Buna göre, KDV Genel Uygulama Tebliğinin (III/A-4.6.) bölümünde yer alan düzenleme çerçevesinde, mobil elektronik haberleşme işletmecileri tarafından ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapılan TL satışları ile sabit telefon hizmeti sunmaya yetkili işletmeciler tarafından yapılan arama kartı satışlarında, ÖİV matrahı ile KDV matrahının aynı olması gerektiği tabiidir.

(4) Örnek: Mobil elektronik haberleşme işletmecisi (K) A.Ş., ön ödemeli hatta yükleme yapılmak üzere, distribütörü (Z) A.Ş.’ye aboneye nihai satış bedeli (vergiler dâhil) 125,50 TL olan yükleme tutarını KDV (%18) ve özel iletişim vergisi (%7,5) hariç 95,00 TL’ye satmıştır. Bu durumda işleme ilişkin ÖİV aşağıdaki gibi hesaplanır.

Aboneye Nihai Satış Bedeli (Vergiler Dâhil)                                        :       125,50 TL

ÖİV Matrahı [Aboneye Nihai Satış Bedeli (Vergiler Dâhil)/

(100 + KDV Oranı + ÖİV Oranı)*100]                                               :       100,00 TL

Hesaplanan ÖİV (ÖİV Matrahı * ÖİV Oranı/100)                               :           7,50 TL

Mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde 2018 yılı için alınması gereken maktu ÖİV tutarı

MADDE 5 – (1) 6802 sayılı Kanunun 39 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında, “Mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde (iş ve hizmetlerin merkezi bir sunucu tarafından uzaktan izlenmesi ve yürütülmesine yönelik makineler arası veri aktarımına mahsus olan ve bunların yürütülmesi için zorunlu olanlar dışında sesli, görsel iletişim veya genel amaçlı internet erişimi için kullanılmayan mobil telefon aboneliğinin ilk tesisi ile operatör değişiklikleri hariç) yirmimilyon lira ayrıca özel iletişim vergisi alınır. Bu tutar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Hesaplanan tutarın yüzde beşini aşmayan kesirler dikkate alınmaz.” hükmü yer almaktadır.

(2) 11/11/2017 tarihli ve 30237 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 484) ile yeniden değerleme oranı 2017 yılı için %14,47 olarak tespit edilmiştir.

(3) Buna göre, söz konusu maktu vergi tutarı 1/1/2018 tarihinden itibaren 53,00 TL olarak uygulanacaktır.

FATİH Projesi kapsamında Millî Eğitim Bakanlığına verilecek elektronik haberleşme hizmetlerinde istisna

MADDE 6 – (1) 3065 sayılı Kanunun geçici 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre, 5/12/2017 tarihinden itibaren düzenlenen sözleşmelere istinaden Millî Eğitim Bakanlığı tarafından FATİH Projesi kapsamında yapılan elektronik haberleşme hizmeti alımlarında uygulanmak üzere;

- Proje bileşenleri için belirlenen internet kullanımlarına mahsus olan mobil telefon aboneliğinin ilk tesisi ile proje bileşenlerine ilişkin verilen elektronik haberleşme hizmetlerinin 6802 sayılı Kanunun 39 uncu maddesine göre alınan ÖİV'den müstesna olduğu,

- Bu kapsamda verilen elektronik haberleşme hizmetleri nedeniyle yüklenilen vergilerin, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirileceği,

- İndirim yoluyla telafi edilemeyen vergilerin istisna kapsamında işlem yapan mükellefin talebi üzerine iade edileceği,

- Maliye Bakanlığının istisna ve iadeye ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili olduğu,

hükme bağlanmıştır.

(2) Proje bileşenleri için belirlenen internet kullanımlarına mahsus olan mobil telefon aboneliğinin ilk tesisi ile bu şekilde tesis edilen aboneliklere yönelik verilecek mobil internet hizmetlerinde, Milli Eğitim Bakanlığınca bu Tebliğ ekinde (EK:1) yer alan istisna belgesi düzenlenerek proje yüklenicisine verilir. Proje yüklenicisinin elektronik haberleşme işletmecisi olmaması (ÖİV mükellefi olmaması) halinde söz konusu belge, faturanın düzenleneceği proje yüklenicisine ilişkin bilgilere de yer verilerek, proje kapsamındaki abonelik hizmetini sunacak olan mobil elektronik haberleşme işletmecisi adına düzenlenir. Düzenlenecek istisna belgesine, istisna kapsamında tesis edilecek aboneliklere ilişkin numaralar itibariyle bu numaraların tahsis edileceği kişilerin; adı, soyadı, T.C. kimlik numarası, statüsü (öğrenci, öğretmen, idari görevli gibi) ve eğitim/öğretim gördüğü veya görevli olduğu okulun adını gösteren bir liste de eklenir. Bu şekilde tesis edilen aboneliklere yönelik verilecek mobil internet hizmetlerinde ÖİV istisnası, ilk abonelik tesisinin yapıldığı tarihten itibaren bu belgeye istinaden uygulanır ve ayrıca bir belge aranmaz.

(3) İkinci fıkra kapsamında, gerek ilk tesiste gerekse ilk tesise konu aboneliklere verilecek mobil internet hizmetlerinde ÖİV istisnası uygulanabilmesi için, abone hattının münhasıran Proje bileşenleri için belirlenen internet kullanımlarına mahsus olması gerekir. Hattın genel kullanıma (genel internet erişimine ve/veya ses ve/veya SMS/MMS kullanımına) açılması halinde, hattın genel kullanıma açıldığı tarihte geçerli olan tutar üzerinden ilk tesis maktu ÖİV tahsil edilir ve genel kullanıma geçilen tarihten itibaren internet kullanımına ilişkin istisna uygulamasına son verilir. Söz konusu aboneliklerin herhangi bir nedenle (öğrencinin mezuniyeti, öğretmenin emekliye ayrılması gibi) Proje kapsamı dışına çıkması halinde, gerekli bilgiler Milli Eğitim Bakanlığınca Proje yüklenicisine/hizmeti sunan mobil elektronik haberleşme işletmecisine yazıyla bildirilir. Bu durumda, hattın kullanıma kapatılması koşuluyla, ilk tesiste alınmayan maktu ÖİV aranmaz.

(4) Proje bileşenlerine ilişkin verilen diğer elektronik haberleşme hizmetlerinde, Milli Eğitim Bakanlığınca bu Tebliğ ekinde (EK: 2) yer alan istisna belgesi düzenlenerek proje yüklenicisine verilir. Proje yüklenicisinin elektronik haberleşme işletmecisi olmaması (ÖİV mükellefi olmaması) halinde söz konusu belge, faturanın düzenleneceği proje yüklenicisine ilişkin bilgilere de yer verilerek, proje kapsamındaki elektronik haberleşme hizmetini sunacak olan elektronik haberleşme işletmecisi adına düzenlenir. Düzenlenecek istisna belgesine, istisna kapsamındaki elektronik haberleşme hizmetlerinin niteliği, miktarı, süresi, tutarı ve verildiği yeri gösteren bir liste de eklenir.

(5) Proje yüklenicisi ÖİV mükellefleri bu belgelere istinaden Milli Eğitim Bakanlığına verilecek elektronik haberleşme hizmetlerinde ÖİV hesaplamaz. Proje yüklenicisinin elektronik haberleşme işletmecisi olmaması (ÖİV mükellefi olmaması) halinde elektronik haberleşme işletmecileri, anılan Bakanlığa aktarılmak üzere proje yüklenicisine düzenlenecek faturalarda ÖİV hesaplamaz.

(6) İstisna kapsamında işlem tesis eden elektronik haberleşme işletmecileri istisna belgesi ve eki listeyi 213 sayılı Kanunun muhafaza ve ibraz hükümlerine göre saklar.

(7) Proje bileşenlerine ilişkin verilen elektronik haberleşme hizmetleri nedeniyle yüklenilen ÖİV mükellefler tarafından indirim konusu yapılabilir. İndirim yoluyla telafi edilemeyen ÖİV, talepleri halinde, 18/11/2005 tarihli ve 25997 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özel İletişim Vergisi Genel Tebliği Seri No:1’in üçüncü bölümünde yer alan usul ve esaslar çerçevesinde, istisna kapsamında hizmet ifasında bulunan ÖİV mükellefi elektronik haberleşme işletmecilerine iade edilir.

Yürürlük

MADDE 7 – (1) Bu Tebliğin 4 üncü ve 5 inci maddeleri 1/1/2018, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 8 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.

 

Ekleri için tıklayınız

255 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Saat
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.425434.5633
Euro36.250536.3957
Takvim